Gyakran ismételt kérdések

Zárt parkolók

A zárt rendszerű parkolókban a parkolási események elindítása a belépéssel történik meg, a várakozási díjat UTÓLAG kell fizetni. A belepéskor papírjegy nem készül, az azonosítás és a beléptetés a rendszám alapján történik, minden további teendőnek ez az alapja. A zárt parkolókban a telítettséget folyamatosan számolja és naplózza a rendszer.

Zárt parkolók parkolási és díjfizetési menete:
1. Belépés a parkolóba automatikusan a rendszám alapján.
2. A kijelzőn megjelenik a belépő autó rendszáma és a tarifa. Ha nem a saját rendszámát látja az autós, fizetés előtt fel kell vennie a kapcsolatot a diszpécserrel bármelyik fizető terminálon lévő IP telefonról.
3. Kihajtás előtt fizetnie szükséges a használónak.
3.a. A fizető terminálon érmével, bankjeggyel, bankkártyával lehet fizetni a zárt parkoló parkolási díját és a közterületi parkolások pótdíját is. Ez utóbbi előnye, hogy papírpénz is használható ezen az eszközön.
3.b. Mobiltelefon - Applikációs fizetés esetén ki kell választani a létesítményt (a zárt parkolót) az applikáció által felajánlottak közül, majd megadni a rendszámot. Ez alapján az applikáció az Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül lekérdezi a Hévízi parkolási rendszerből a rendszámhoz tartozó aktuális egyenleget és kifizetteti azt az ügyfél applikációjában beállított elektronikus fizetési módon.
3.c. Mobiltelefon - SMS fizetés esetében a kihajtás előtt az adott parkoló SMS számára el kell küldeni a rendszámot. A fizetés a mobil szolgáltató rendszerében leírt módon történik meg. Erről egy sikeres fizetés nyugta SMS-t kap az ügyfél, majd az ÁSZF-ben meghatározott
4. türelmi időn belül (10 perc) el kell hagyni a parkolót. Ha ez nem történik meg az időközben összegyűlt parkolási díjat a fenti lehetőségek egyikével ki kell fizetni.

A nagyparkolón át"megy" egy "utca", ami relatív nagy forgalommal bír. A járművek ezekben az esetekben 1-2 perc alatt elhagyják a parkolót. Behajtáskor rögzül a rendszám, ami kihajtáshoz szükséges.
A válasz egyszerű: azért, mert nem hajtott át 15 percen belül, hanem parkolt, illetve várakozott!

Nyitott parkolás

Várakozási díjat automatánál vagy mobiltelefonnal ELŐRE kell fizetni.
1. Automatánál fix időre parkolási díjat és pótdíjat lehet fizetni.
1.1. Ki kell választani a fizetés módját, ami lehet kártyás vagy készpénzes (csak érme).
1.2. Meg kell adni a parkolóhely azonosítót (fel van festve az úton) és a rendszámot.
1.3.a. Készpénzes fizetés esetén a bedobott összeg függvényében növekszik a parkolási idő.
1.3.b. Kártyás fizetés esetén meg kell adni az igényelt parkolási idő mennyiségét, ami negyedórás egységekben növekszik, majd az eszköz az ennek megfelelő díjat vonja le a bankkártyáról.
1.4. A rendszer az adatokat rögzíti, a jegyet nem kell kirakni a szélvédő mögé!
Mobiltelefon
2. Applikációs (pl. „Hévíz parking” Hévíz város applikációja ) fizetés esetén minden applikáció esetében a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül történik a vásárlás technikai lebonyolítása.
2.1. Ki kell választani a zónát térképről vagy meg kell adni a zónakódot.
2.2. Ki kell választani a járművet.
2.3.a. Fix idős parkolás esetén meg kell adni a fizetendő időt és kifizetni a parkolást
2.3.b. Start-stop parkolás esetén el kell azt indítani a fenti applikációk valamelyikén, majd a parkolás végeztével le kell állítani és kifizetni az aktuális egyenleget. A parkolás indítás és leállítás technológiailag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül történik.
3. SMS és telefonos parkolás esetén a mobilszolgáltatón keresztül történik a díjfizetés.
3.1. Az autó rendszámát el kell küldeni a parkolási zónához tartozó telefonszámra SMS-ben vagy fel kell hívni ugyanazt a számot.
3.2. A parkolás végeztével egy STOP üzenetet kell küldeni vagy fel kell hívni a zónához tartozó számot.

Azt kérjük ügyfeleinktől, hogy ezeket kiszálláskor nézzék meg, mert az automatában a rendszám előtt a parkolóhely számát is be kell írni!

Kérem hívja fel az ügyfélszolgálatot és megadjuk a tartományt!

 • 902 Petőfi Sándor utca 200-222
 • 903 József Attila utca (BM park) 323-346
 • 904 József Attila utca (orvosi rendelő) 300-322
 • 905 Honvéd utca (felső) 500-517
 • 906 Honvéd utca (alsó) 518-543
 • 907 Park utca (felső) 628-660
 • 908 Park utca (alsó) 600-627
 • 909 Ady Endre utca 700-725
 • 913 Kossuth Lajos utca 400-437
 • 914 Zrínyi utca 480-498

A díjfizetési kötelezettséggel érintett várakozási területeket a díjköteles várakozási időn belül a használó csak a várakozási díj megfizetését követően veheti igénybe, kivéve, ha annak használata az önkormányzati rendelet értelmében díjmentesnek minősül. Amennyiben nem tudja, hogy mennyi ideig használja a fizető várakozóhelyet, úgy javasoljuk a mobilparkolás lehetőségét.

A telefonszolgáltatók saját „üzleti logikájuk” szerint korlátozzák a parkolás hosszúságát. Ha lejár a négy óra és tovább szeretne parkolni, akkor meg kell hosszabbítani! Ha ezt nem teszi meg, akkor pótdíj fizetési felszólítást fog kapni, amit sajnos be kell fizetnie! Javasoljuk, hogy állítson be egy emlékeztetőt!
Sajnos be kell fizetnie a pótdíjat. Kérjük legközelebb legyen figyelmesebb!

Sajnos nem! A pótdíj mértékét az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről határozza meg. 

Igen! A fizető várakozóhelyen eltöltött időre akkor is meg kell fizetni a parkolási díjat, ha a gépkocsi műszaki hibás lett. A parkolás ellenőr nem vizsgálja, hogy ki és milyen célból veszi igénybe a parkolót, illetve milyen üzeneteket ír és helyez ki a szélvédő mögé.
Kérjük lehetőleg azonnal jelezze, amint átolvasta a felszólítást! Ha településen belül volt helytelen a zóna kiválasztása, akkor elnézőek vagyunk az első alkalommal és töröljük. Kérjük, hogy legközelebb legyen figyelmesebb! Ha olyan zónára indított parkolást, ami nem Hévízen van, akkor sajnos be kell fizetnie a pótdíjat!
A mozgáskorlátozott igazolványt a járműben az első szélvédő mögött a műszerfalon vagy az első szélvédő belső oldalára rögzítve úgy kell elhelyezni, hogy kívülről jól látható és ellenőrizhető legyen. Amennyiben az igazolvány érvényességi ideje bármilyen okból nem ellenőrizhető (vagy lejárt), a parkolás ellenőr az önkormányzati rendelet értelmében pótdíjat szab ki.
A fizető várakozóhelyet csak a várakozási díj megfizetését követően lehet igénybe venni. Rövid ideig történő várakozás esetén javasoljuk a mobiltelefonos parkolás lehetőségének igénybevételét!

Bankszámla adatok.

 • Hévíz Város Önkormányzat Parkolási alszámla
 • BIC: OTPVHUHB
 • IBAN: HU30 11749039-15432429-10100008

Kérjük, adja meg a rendszámot a közlemény rovatban!