Gyakran ismételt kérdések

Zárt parkolók

A zárt rendszerű parkolókban a parkolási események elindítása a belépéssel történik meg, a várakozási díjat UTÓLAG kell fizetni. A belepéskor papírjegy nem készül, az azonosítás és a beléptetés a rendszám alapján történik, minden további teendőnek ez az alapja. A zárt parkolókban a telítettséget folyamatosan számolja és naplózza a rendszer.

Zárt parkolók parkolási és díjfizetési menete:
1. Belépés a parkolóba automatikusan a rendszám alapján.
2. A kijelzőn megjelenik a belépő autó rendszáma és a tarifa. Ha nem a saját rendszámát látja az autós, fizetés előtt fel kell vennie a kapcsolatot a diszpécserrel bármelyik fizető terminálon lévő IP telefonról.
3. Kihajtás előtt fizetnie szükséges a használónak.
3.a. A fizető terminálon érmével, bankjeggyel, bankkártyával lehet fizetni a zárt parkoló parkolási díját és a közterületi parkolások pótdíját is. Ez utóbbi előnye, hogy papírpénz is használható ezen az eszközön.
3.b. Mobiltelefon - Applikációs fizetés esetén ki kell választani a létesítményt (a zárt parkolót) az applikáció által felajánlottak közül, majd megadni a rendszámot. Ez alapján az applikáció az Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül lekérdezi a Hévízi parkolási rendszerből a rendszámhoz tartozó aktuális egyenleget és kifizetteti azt az ügyfél applikációjában beállított elektronikus fizetési módon.
3.c. Mobiltelefon - SMS fizetés esetében a kihajtás előtt az adott parkoló SMS számára el kell küldeni a rendszámot. A fizetés a mobil szolgáltató rendszerében leírt módon történik meg. Erről egy sikeres fizetés nyugta SMS-t kap az ügyfél, majd az ÁSZF-ben meghatározott
4. türelmi időn belül (10 perc) el kell hagyni a parkolót. Ha ez nem történik meg az időközben összegyűlt parkolási díjat a fenti lehetőségek egyikével ki kell fizetni.

A nagyparkolón át"megy" egy "utca", ami relatív nagy forgalommal bír. A járművek ezekben az esetekben 1-2 perc alatt elhagyják a parkolót. Behajtáskor rögzül a rendszám, ami kihajtáshoz szükséges.
2023. január 01-től "csak" 10 perc az áthaladásra biztosított ingyenes idő! A válasz egyszerű: azért, mert nem hajtott át 10 percen belül, hanem parkolt, illetve várakozott!
Behajtáskor és kihajtáskor felismeri a rendszer, ha a jogszabályban foglaltaknak megfelel a jármű:
14. A különleges rendszámtábla 60. § (2) c) : https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100326.kor 
2. § (7) a): https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.koh

Nyitott parkolás

Várakozási díjat automatánál vagy mobiltelefonnal ELŐRE kell fizetni.
1. Automatánál fix időre parkolási díjat és pótdíjat lehet fizetni.
1.1. Ki kell választani a fizetés módját, ami lehet kártyás vagy készpénzes (csak érme).
1.2. Meg kell adni a parkolóhely azonosítót (fel van festve az úton) és a rendszámot.
1.3.a. Készpénzes fizetés esetén a bedobott összeg függvényében növekszik a parkolási idő.
1.3.b. Kártyás fizetés esetén meg kell adni az igényelt parkolási idő mennyiségét, ami negyedórás egységekben növekszik, majd az eszköz az ennek megfelelő díjat vonja le a bankkártyáról.
1.4. A rendszer az adatokat rögzíti, a jegyet nem kell kirakni a szélvédő mögé!
Mobiltelefon
2. Applikációs (pl. „Hévíz parking” Hévíz város applikációja ) fizetés esetén minden applikáció esetében a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül történik a vásárlás technikai lebonyolítása.
2.1. Ki kell választani a zónát térképről vagy meg kell adni a zónakódot.
2.2. Ki kell választani a járművet.
2.3.a. Fix idős parkolás esetén meg kell adni a fizetendő időt és kifizetni a parkolást
2.3.b. Start-stop parkolás esetén el kell azt indítani a fenti applikációk valamelyikén, majd a parkolás végeztével le kell állítani és kifizetni az aktuális egyenleget. A parkolás indítás és leállítás technológiailag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. rendszerén keresztül történik.
3. SMS és telefonos parkolás esetén a mobilszolgáltatón keresztül történik a díjfizetés.
3.1. Az autó rendszámát el kell küldeni a parkolási zónához tartozó telefonszámra SMS-ben vagy fel kell hívni ugyanazt a számot.
3.2. A parkolás végeztével egy STOP üzenetet kell küldeni vagy fel kell hívni a zónához tartozó számot.

Azt kérjük ügyfeleinktől, hogy ezeket kiszálláskor nézzék meg, mert az automatában a rendszám előtt a parkolóhely számát is be kell írni!

Kérem hívja fel az ügyfélszolgálatot és megadjuk a tartományt!

 • 902 Petőfi Sándor utca 200-222
 • 903 József Attila utca (BM park) 323-346
 • 904 József Attila utca (orvosi rendelő) 300-322
 • 905 Honvéd utca (felső) 500-517
 • 906 Honvéd utca (alsó) 518-543
 • 907 Park utca (felső) 628-660
 • 908 Park utca (alsó) 600-627
 • 909 Ady Endre utca 700-725
 • 910 Széchenyi István utca kivezető szakasz II. (Ady) 100-143
 • 912 Széchenyi István utca kivezető szakasz I. (Kölcsey) 100-143
 • 913 Kossuth Lajos utca 400-437
 • 914 Zrínyi utca 480-498

A díjfizetési kötelezettséggel érintett várakozási területeket a díjköteles várakozási időn belül a használó csak a várakozási díj megfizetését követően veheti igénybe, kivéve, ha annak használata az önkormányzati rendelet értelmében díjmentesnek minősül. Amennyiben nem tudja, hogy mennyi ideig használja a fizető várakozóhelyet, úgy javasoljuk a mobilparkolás lehetőségét.

A telefonszolgáltatók saját „üzleti logikájuk” szerint korlátozzák a parkolás hosszúságát. Ha lejár a négy óra és tovább szeretne parkolni, akkor meg kell hosszabbítani! Ha ezt nem teszi meg, akkor pótdíj fizetési felszólítást fog kapni, amit sajnos be kell fizetnie! Javasoljuk, hogy állítson be egy emlékeztetőt!
Sajnos be kell fizetnie a pótdíjat. Kérjük legközelebb legyen figyelmesebb!

Sajnos nem! A pótdíj mértékét az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről határozza meg 15/C. § (2). 

Sajnos nincs "türelmi idő". Az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről egyértelműen fogalmaz 15/C. § (1).
Igen! A fizető várakozóhelyen eltöltött időre akkor is meg kell fizetni a parkolási díjat, ha a gépkocsi műszaki hibás lett. A parkolás ellenőr nem vizsgálja, hogy ki és milyen célból veszi igénybe a parkolót, illetve milyen üzeneteket ír és helyez ki a szélvédő mögé.
Kérjük lehetőleg azonnal jelezze, amint átolvasta a felszólítást! Ha településen belül volt helytelen a zóna kiválasztása, akkor elnézőek vagyunk az első alkalommal és töröljük. Kérjük, hogy legközelebb legyen figyelmesebb! Ha olyan zónára indított parkolást, ami nem Hévízen van, akkor sajnos be kell fizetnie a pótdíjat!
A mozgáskorlátozott igazolványt a járműben az első szélvédő mögött a műszerfalon vagy az első szélvédő belső oldalára rögzítve úgy kell elhelyezni, hogy kívülről jól látható és ellenőrizhető legyen. Amennyiben az igazolvány érvényességi ideje bármilyen okból nem ellenőrizhető (vagy lejárt), a parkolás ellenőr az önkormányzati rendelet értelmében pótdíjat szab ki.
A fizető várakozóhelyet csak a várakozási díj megfizetését követően lehet igénybe venni. Rövid ideig történő várakozás esetén javasoljuk a mobiltelefonos parkolás lehetőségének igénybevételét!

A KRESZ szerint a rakodás nem minősül várakozásnak, így a parkolási díj megfizetése nem előírás. Azonban a rakodás csak addig nem minősül várakozásnak, amíg a rakodás folyamatos, a parkolási ellenőr láthatja az áru mozgását a gépjárműnél. A parkoló helyen hagyott rakodó gépjármű azonban már várakozó járműnek minősül, így parkolási díj megfizetésére köteles.
A kiegészítő tábla feltünteti azt az időszakot és távolságot is, amelyen a tilalom fennáll. Ilyen helyen az áruszállító jármű a folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat; más jármű - akár 5 percnél hosszabb ideig is - akkor tartózkodhat, ha a vezető a járműnél marad és áruszállító jármű érkezésekor annak a rakodóhelyre való beállását haladéktalanul lehetővé teszi. Időszakon és távolságon kívül a tilalom nem áll fenn!

Igen, ha a jogszabályban foglaltaknak megfelel a jármű:
14. A különleges rendszámtábla 60. § : https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100326.kor 
2. § (7) a): https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.koh 

Bankszámla adatok

 • Hévíz Város Önkormányzat Parkolási alszámla
 • BIC: OTPVHUHB
 • IBAN: HU30 11749039-15432429-10100008

Kérjük, adja meg a rendszámot a közlemény rovatban!

Lakossági bérlet

Az áthajtásra adott türelmi idő 10 perc. A Nagyparkoló sajátosságaiból adódóan ezt naponta többször is meg lehet tenni. Hévízi lakossági bérlettel rendelkezőknek 2023. február 01-től egyszeri alkalommal 10 percnél tovább lehet parkolni, ami maximum 30 perc lehet. NEM a 10 perc áthaladási idő felül, hanem mindösszesen!

Javasoljuk letölteni az ingyenes applikációt! Ismertető és link ITT ! Az ingyenes rendszám regisztráció után ezen másodpercre pontosan fogja látni a behajtás idejét!

Ebben az esetben ki kell fizetni a parkolási díjat, ami óránként 400 Ft! Tehát NEM a 30 perc után eltöltött időt (15 percet), hanem az egészet, ami a példa lapján 300 Ft lesz. Ezzel viszont nem vész el a 30 perc ingyenesség kedvezmény! Ha például délelőtt már fizetett 31 perc parkolásért és délután újra behajt és 29 perc múlva kihajt, akkor ez a 29 perc ingyenes. Aznap többször továbbra is áthaladhat 10 percen belül.
Be kell fáradnia az irodába a személyigazolvánnyal. A lakcímkártyával kell igazolni a hévízi lakhelyet (és nyilván a forgalmi engedéllyel). Az ügyintézés menetét meggyorsítandó és egyszerűség érdekében javasoljuk, hogy töltse le és nyomtassa ki a parkolási bérlet megváltásához szükséges nyilatkozatot INNEN ! Ha ezt Ön a saját adataival már előre kitöltve behozza az irodába, ellenőrízzük a hitelességet és pár perc alatt végzünk!
Az irodában bank- vagy hitelkártyával, vagy adunk csekket és a postán.

Dolgozói bérlet

Igen igaz! A rendelő előtti szakaszon viszont továbbra is lehet maximum 1 órát várakozni tárcsa kihelyezésével.
Igen! Az ügyintézés menetét meggyorsítandó és az egyszerűség érdekében javasoljuk, hogy töltse le és nyomtassa ki a parkolási bérlet megváltásához szükséges nyilatkozatot INNEN ! Ha munkaadója ezt lepecsételi a céges adatoknál ott, ahol a számla iránti igényt kell(ene) jelezni és a pecsét alatt például a bérszámfejtő aláírásával igazolja a munkaviszonyt, és ezt Ön a saját adataival kitöltve behozza az irodába, pár perc alatt végzünk!
Az irodában bank- vagy hitelkártyával, vagy adunk csekket és a postán.

3-7 napos, 1/4 éves, éves városi bérletek

 • A 3-7 napos bérletek a teljes sárga zónában, kivéve a Honvéd utca - Rózsa köz között (az orvosi rendelő előtti szakasz 12 db parkoló hellyel) vagy a Nagyparkolóban. 
 • A negyedéves bérletek a Nagyparkolóban. 
 • Az éves városi bérlet Hévíz teljes területén, kivéve a Honvéd utca - Rózsa köz között (az orvosi rendelő előtti szakasz 12 db parkoló hellyel) vagy a Nagyparkolóban.
Klikk IDE !
2023. január 02-tól az applikációban, ami letölthető ITT !
Az irodában bank- vagy hitelkártyával, vagy adunk csekket és a postán.